Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Baklava

Aki szereti az igazn édeset, az biztosan rajong a baklaváért. Ez egy abszolút alaprecept, de a diót, mandulát lehet helyettesíteni pisztáciával, pekándióval, lehet bele tenni kakaót, kókuszreszeléket. A szirupba - hogy igazán különleges legyen - tehetünk ízlés szerinti mennyiségű rózsavizet is.

A baklavát én ilyen négyzetesre vágom, de sokkal szebb amikor rombuszalakú

Ledaráljuk a mandulát és a diót, (előzőleg a mandulát leforrázzuk és lehúzzuk a héját) egy tálban összekeverjük a cukorral és a fahéjjal. Felolvasztjuk a margarint.

Leterítünk egy tepsibe 4-5 réteslapot, mindegyiket külön megvajazva, utána rátesszük a masszánk felét. 3 réteslap következik, szintén megvajazva, utána rákenjük a masszánk másik felét.3 újabb vajazott lap következik. Késsel bemetsszük a tetejét, megspricceljük vízzel és kisütjük. Amikor pirosra sült, kivesszük és ráöntjük a szirupot és lassan hagyjuk kihűlni.

A sziruphoz 1,5 kg cukrot, 1 citromot és 3 pohár vizet kb. 5 percig főzünk egy lábasban.