Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Csirke vagy más baromfi sütése egészben

Gyerekkoromban édesapám sokszor próbálkozott sikertelenül a különféle baromfik egészben sütésével, illetve töltött csirke készítésével. A hasuk, és ami abban volt, többnyire nyersek maradtak, míg a bőr majdnem ehetetlenné sült. Pedig töltött alá vizet, letakarta fóliával, ám valahogy mégsem jött össze.

Aranysárga és omlós húsú gyöngyös

Tapasztalatom szerint a (fűszer)vaj csodákat tesz. Meg a számolás. Egyébként az egészet nem magam találtam ki, karácsonyi főzőműsorokban az összes angol és amerikai szakács a pulykasütési fortélyoknál mindezt elmondja.

Először a madarak, vagyis a csirke, a pulyka, gyöngytyúk, vagyis gyöngyös, illetve fácán belsejét meg kell sózni és fűszerezni, beletenni mindazt, amit benne szeretnénk sütni. Utána jöhet a külső, amit nem sózunk, hanem azt a vajba keverjük, mint ahogy oda keverjük a fűszereket is. A vajat érdemes a madarak bőre alá bedugdosni, de ha nem akarunk nagyon macsikolni, maradhat kívül is.

Utána a madarat be kell takarni fóliával és nagyon forró sütőbe tenni, aminek a hőfokát azonnal mérsékelni kell. Kilónként 20-30 percet számolhatunk a sütésre + még 20-30 percet, amikor már levesszük a fóliát és pirosra sütjük a madarat.

Így sütöttem már csirkét, gyöngyöst, fácánt is pedig az utóbbinál azt mondják, szalonnás megtűzdelés nélkül nem lehet puhára sütni, sőt először meg kell főzni és csak utána sütni. Ez, tapasztalatom szerint nem így van. Nekem puha, omlós lett előfőzés és tűzdelés nélkül is.