Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Édesanyám almás pitéje

Ennek a receptnek az a lényege, hogy a töltelék nem a megszokott friss, reszelt alma, hanem almalekvár, amit mindenféle kósza, hullott, kidobált almából szokott édesanyám főzni. Vagy kimegy Elvira-majorba és a Gyümölcstermesztési Kutatóintézet Érdi Kutató Állomásának hűtőházában vásárol a legapróbb almából, meghámozza, kisebb-nagyobb darabokra vágja (az a jó, ha a darabok különböző méretűek!) és csak cukorral megfőzi a lekvárt, 7 decis üvegekben dunsztolja, hogy a tél folyamán bármikor le tudjon emelni kettőt a kamrapolcról.

Édesanyám almás pitéje

Édesanyám almás pitéje (kép: freeimages.com)

 

Hozzávalók
50 dkg liszt
25 dkg margarin
15 dkg porcukor
2-3 tojás
sütőpor
tejföl
2 üveg almalekvár
őrölt fahéj

Elkészítés

A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd az összes hozzávalót összegyúrjuk úgy, hogy a tejfölt kanalanként adagoljuk, míg rétestészta keménységű lesz. Hideg helyen legalább ½ órát pihentetjük, majd elfelezzük. Az első lapot tepsi méretűre kinyújtjuk és beletesszük úgy, hogy minden oldalon pereme legyen. Elterítjük rajta a lekvárt és megszórjuk a fahéjjal. Kinyújtjuk a másik lapot, amit a tetejére terítünk. Villával jól megszurkáljuk és mehet az előmelegített forró sütőbe. Akkor jó, ha szép pirosra megsült. Ha kihűlt, levágjuk a széleit, szép négyzet alakú szeletekre vágjuk és megszórjuk porcukorral.

Ez a recept nyomtatásban a Kertváros Magazin 2017 novemberi számában jelent meg.