Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Fröccs, hosszúlépés és társaik, avagy hányféleképp társítható a bor a szódával

„A fröccs szőlőbor és – nagy nyomással, szikvizes szifonfejjel ellátott palackból, üvegből vagy ballonból kinyert – szikvíz (szódavíz) változó arányú, közvetlenül a fogyasztás előtt készített keveréke.” (Magyar Értéktár)

Fröccs, vagyis a bor és a szóda házasítása

Fröccs, vagyis a bor és a szóda házasítása (kép: pixabay.com)

A bor és a szóda arányának és mennyiségének változatossága szerint vagy ötvenféle fröccs van. De a fröccsben csak bor és szóda van, minden más spriccer maximum fröccskoktél lehet. Ilyenek a Tisza fröccs, ami 1 dl vörösbor és 1 dl pezsgő elegye, vagy a Borsszem Jankó, amihez 2,5 dl szódás málnaszörpöt és 2,5 dl bort keverünk össze. De vannak citromos és más gyümölcsös fröccskoktélok is főleg az édesszájúak kedvéért.

A fröccs eredete

Először is azt kell leszögeznünk, hogy a fröccs, az nem azonos a világszerte spritz, spritzer néven ismert itallal, bár keletkezése idején – 1842-ben egy fóti borozgatáskor – Jedlik Ányos, akinek a dinamót és a szódavizet köszönhetjük, spriccernek nevezte. De szerencsére a társaságban ott volt Vörösmarty Mihály, aki a frissen megszületett italt magyarul fröccs névre keresztelte. Lehet kicsi és nagy – és volt idő, amikor komoly fizetőeszköz is volt: aki látta a Pogány Madonnát és más Ötvös Csöpi-filmeket, az emlékezhet rá, hogy Csöpi mindig a helyi „műintézményben” fogyasztható nagyfröccsökkel fizetett Matuska bácsi apróbb-nagyobb szolgálataiért.

A fröccs fajtái

A bor és a szóda arányának és mennyiségének változatossága szerint vagy ötvenféle fröccs van. De a fröccsben csak bor és szóda van, minden más spiccer maximum fröccskoktél lehet. Ilyenek a Tisza fröccs, ami 1 dl vörösbor és 1 dl pezsgő elegye, vagy a Borsszem Jankó, amihez 2,5 dl szódás málnaszörpöt és 2,5 dl bort keverünk össze. De vannak citromos és más gyümölcsös fröccskoktélok is főleg az édesszájúak kedvéért.

Fehér vagy vörös? Száraz vagy édes?

Hogy milyen borból készíthetünk fröccsöt? A klasszikus iskola szerint olyan fehér, vörös vagy rozé borokból, amelyek frissek, korai szüretűek és nem túl illatosak, mert az illatos borok állítólag „megcsavarják” a fröccsöt, ezért nem kívánatosak. Ilyenek a szürkebarát, az olaszrizling, a kékfrankos és általában a rozék.
A modern iskola szerint az illatos fehérborok, mint amilyen a cserszegi fűszeres, az Irsai Olivér vagy a királyleányka egy kis szódával sem veszítik el virágos, illatos aromájukat, így azok, akik ezeket a borokat kedvelik, nyugodtan ihatnak belőlük készült fröccsöt is.
A modern iskola a reduktív technológiával készülő fehérborokból az olaszrizlinget tartja a legjobb fröccsalapanyagnak, de a legfrissebb évjáratú szürkebarátot vagy savignon blanc-ot is jónak ismeri el.
Ugyanígy a fanyarabb rozék és a siller (a rozé és a vörösbor között elhelyezkedő bortípus) is kitűnő alapanyaga lehet a modern fröccsnek.

Szikvíz, szóda vagy ásványvíz?

A fröccs készítésére nem célszerű ásványvizet használni, mert a borok savasak (még az édes borok is), az ásványvíz pedig lúgos (precízebben írva alkalikus). Tehát az ásványvíz csökkenti a fröccs élvezeti értékét.
Marad tehát a szikvíz (hazánkban mintegy 1000 szikvízkészítő működik – egyébként nekik köszönhető, hogy a fröccs hungarikum lett), vagy a szóda. Ha nem akarjuk megkeresni, hol lehet a legközelebbi előre töltött és becserélhető szifonkészítő szikvizes, fröccskészítéshez vegyünk szódásszifont. Vannak már klassz modern darabok, de a retró palackokhoz is lehet patront és alkatrészeket is kapni.

Fröccs és egészség

A jó fröccs titka egyszerű: este kell meginni. Élettani hatásai megegyeznek a benne található boréval. Bár fröccs valóban egészséges, napközben – akármennyire jólesik is – kimondottan ártunk vele magunknak. Az alkoholos ital fokozza az izzadást, dehidratál, és a rekkenő hőségben könnyebben a fejünkbe száll. Ha pedig az esti lazításhoz az egészséges italt preferáljuk, leginkább a fröccs ajánlható.

 

Ez az írás nyomtatásban a Kertváros Magazin 2017 szeptemberi számában jelent meg.