Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Ecet a takarításban

Ma már annyira sokan kezdenek rájönni, hogy az ecet sokkal kímélőbb és olcsóbb megoldásokat kínál a háztartásban, hogy a „piacvezető vízlágyító” reklámjában egyenesen azt állítják, az ecet rossz, rozsdás lesz tőle a mosógép. Hát én ezt nem tapasztaltam, viszont a vízkövet mindenhonnan ezzel szedem le. Házi víztisztítónkban ugyanis baktériumok dolgoznak, így tartózkodom minden olyan vegyszertől, amely elpusztítaná azoknak bármely kis százalékát is.
Az ecet egyébként nem a modern kor terméke, már az ókori rómaiak is használták frissítő italként, gyógyszerként, tisztítószerként, sőt, az ételeikbe is tettek belőle. Ma szinte minden háztartásban megtalálható, mivel az egyik leggyakrabban használt savanyító szer, azonban nem csak a konyhában hozza meg a várva várt hatást! Én mindenesetre a bor-, balzsam- és egyéb ízes ecetek mellett kétfélét tartok a literes kiszerelésűből: főzni a 8-10 %-osat, takarítani pedig a 20 %-osat.
Ahogy az már az eddigiekből is kiderült, az ecet kiválóan tisztít, fertőtlenít. Remek állapotban tarthatod háztartási gépeidet, ha néha egy kis ecetes üresjáratban elindítod őket. Nemcsak a vízkőtől szabadulsz meg, hanem csillogni is fog a vasalód, forralód vagy a mosógéped! A vízkő ellen persze az egész fürdőszobában használhatod. Sőt, hatékonyan pusztítja a penészgombákat is. Mivel nemcsak csírátlanít, hanem jó zsíroldó is, így tulajdonképpen univerzális takarítószerként használhatod a hűtőgép-, vagy sütőtakarításnál is.