Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Szúnyogűzés

Manapság a globális felmelegedés és a globális turizmus áldásos hatása, hogy például hazánkban már nemcsak a mi jól ismert szúnyogunk csipked bennünket, hanem Ázsiából, Afrikából is kerültek ide tigrisszúnyogok, foltos maláriaszúnyogok. Ezek csúnya betegségeket, férgeket képesek terjeszteni, ezért jobb elkerülni a találkozást.

Cipő szagtalanítása

Ágnes tippje

A legjobb pénztárcakímélő módszer a szódabikarbóna használata. Azt szokták mondani, hogy a szódabikarbónát este szórjuk a cipőbe, papucsba, majd reggel kiöntve a lábbeli nem lesz lábszagú. Esetleg szoktak a szódabikarbónához még illóolajat is ajánlani.

Öblítés

Kézi mosásnál lassan csökkenő hőmérsékletű vízzel többször mozgassuk át a textíliákat, mert különben gyűrődések keletkeznek és rögzülnek, az anyagban úgynevezett törések keletkeznek. Az utolsó vízbe tegyünk öblítőt, ahogy a mosógépek is adagolják. Öblítő helyett használhatunk néhány csepp illóolajat (szerintem finomabb lesz a ruhák illata). A legfinomabb persze akkor lesz az illata, ha szabad levegőn (a fehéret napon) szárítjuk.

A textíliák gyűrődési (törési) hajlama csökkenő sorrendben: gyapjú, viszkóz, pamut, poliészter, nylon. 

Teafaolaj

Fecske Panna tippje
Jellemzők: olaj, illóolaj, aroma

A teafaolaj az egyik legcsodálatosabb természetes, több mint 80 szerves alkotóelemből álló, tudományosan bizonyított gyógyító hatású kivonat. A teafa (Melaleuca altemifolia) kb. 8 m magas, levele kicsi és keskeny, krémszínben virágzó, Ausztráliában honos fa. A teafaolaj elpusztítja a betegséget terjesztő mikroorganizmusokat, baktériumokat és a gombát és erősíti az immunrendszert.

Feliratkozás a következőre: illóolaj