Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Orchidea

A lepkeorchidea (Phalenopsis) hazánkban is egyre jobban elterjedt és ismert, de még mindig egy misztikus és különleges növény, amely igen hosszú ideig virágzik. Sokan félnek a tartásától, mert nem ismerik ezt a növényt. Az orchideák gondozását és nevelését nem csak a vásárlók, de sokszor még a virágosok is alig ismerik. Ha megkérdezünk öt virágost, vagy öt szomszédot biztos, hogy legalább háromféle gondozási tanácsot kapunk. Most megpróbáljuk összefoglalni, mi az igénye ennek a különleges egzotikus virágnak.

Az én orchideáim az ablakban

Földünkön több mint harmincezer orchideafaj él, de csak néhány tucat kapható kereskedésben. Az orchideák többségét külföldről, főként Hollandiából szállítják hozzánk, de hazánkban is sok orchideakertész található, akik a legszebb orchideájukat a kiállításokon mutatják meg a nagyközönség számára. Ha valaki orchideát szeretne otthon tartani, érdemes a lepkeorchideát választania, mert a tartása könnyebb és egyszerűbb, mint a többi orchideáé.

A növény jellegzetessége a rövid és tömör ovális levél, és a hosszú száron található lepke formájú virág.

Az orchidea eredetileg a trópusi erdők lakói, itt a fák tetején él, és nem a talajból veszi fel a tápanyagot, hanem a levegőből, épp ezért ez a növény léggyökereket ereszt. Ezeket a gyökereket ne távolítsuk el a növényről, és soha ne ültessük a növényt virágföldbe, mert a földben a növény megfullad. Ha átültetésre kerül sor, vásároljunk speciális orchideaültető közeget, amely kiválóan alkalmas az orchideának, ez általában fenyőkéreg, kókuszrost, perlit, és tőzegmoha keveréke. Már kisebb kiszerelésben is kapható, kertészetekben. A lepkeorchideát két-háromévente egyszer érdemes átültetni, de az új ültető cserép nagysága ne legyen sokkal nagyobb az előző méretnél, mert ilyenkor csak a gyökérzet fejlődik, a növény nem.

Sokan kérdezik, hogy szükséges-e az átlátszó cserép a növénynek. Nos, ez a cserép azért hasznos, mert a növény gyökere is képes a fotoszintézisre, hasznosítani tudják a cserépen átjutó fényt, és ellenőrizni tudjuk a gyökér állapotát. De ha nem kapunk ilyen cserepet, nyugodtan ültessük normál cserépbe.

A világon a legelterjedtebb orchideafajtának számít, hiszen különleges és igen változatos színvilága, hosszan tartó virágzása teszi még kedveltebbé a lepkeorchideát. Nem csak cserepes növényként, hanem vágott virágnak is kedvelt, a mennyasszonyi csokrok egyik fő slágere. A legismertebb színek a hófehér, a lila, rózsaszín, bíbor. A holland nemesítők folyamatosan dolgoznak a legújabb keresztezéseken, amelyek még erősebb és még szebb növényeket eredményeznek. A legújabb fajta a mini lepkeorchidea, amely apró virágaival, még jobban alkalmazkodik a mi klímánkhoz.

A növény egyik legfontosabb igénye az állandó meleg párás környezet. A kertészek munkájának köszönhetően ezek az orchideák egyre jobban alkalmazkodnak az európai időjáráshoz, de még mindig nem viselik el tartósan a hideget. A 10-15 fokos hőmérsékleten a növekedés leáll, és az épp fejlődésben levő bimbók lehullnak.

A lepkeorchidea hőmérsékleti igénye: télen: 18-23 fok, nyáron: 18-27 fok. A túl meleg és száraz klíma sem tesz jót a növénynek. Ne tegyük ki a növényt nyáron a 40 fokos kánikulában a kertbe napos helyre, mert levelei könnyen megéghetnek, csak árnyékos védett helyre. Ha lakásban tartjuk a növényt, kerüljük a huzatos helyiséget, erre főleg télen figyeljünk oda. A növény nyáron inkább levelet növeszt, és télen hoz virágot. Ennek oka, hogy a trópusi őserdőhöz hasonlóan a nappali meleg és az éjszakai lehűlés kedvezően befolyásolja a növény életfolyamatait. A páratartalom fontos a növény számára, de mégsem annyira, mint a többi fajtának. A lepkeorchidea már 50-60 %-os páratartalom mellett is szépen fejlődik, míg a többi faj számára a 70-80 %-os páratartalom az ideális. Épp ezért ezt a növényt könnyen nevelhetjük otthonunkban is.

Figyeljünk oda a növény öntözésére is, soha ne álljon alatta a víz, és a permetezéssel is óvatosan bánjunk. Ha növény alatt vagy a leveleken megáll a víz, károsító rothadási folyamat indulhat meg.

Mit tegyünk a növénnyel, ha elvirágzott? A növényen maradt virágszárat vágjuk le, így másodvirágzásra serkentjük a növényt. A második virágzásnál a virágok kisebbek, de ugyanolyan szépek. Ha a növény nem hoz virágot, az a tápanyag hiánya lehet. Fontos a megfelelő és rendszeres tápanyagutánpótlás. Erre a célra vásároljunk orchideák részére gyártott speciális tápoldatot. Öntözésnél érdemes esővizet, vagy szénsavmentes ásványvizet felhasználni. Figyeljünk a kártevőkre, betegségekre, főleg a vásárláskor, ne vegyünk meg olyan növényt, amelynek már sárgulnak a levelei, vagy gyanús barna foltokat látunk a leveleken. Tehát a legfontosabb ápolási tanácsok:

  • A növényt egy héten egyszer öntözzük, és soha ne álljon alatta a víz.
  • Érdemes eső-, vagy ásványvizet használni a locsoláshoz.
  • Rendszeresen kb. kéthetente egyszer tápoldatozzuk a növényt speciális orchideatápoldattal.
  • Világos, meleg, de tűző naptól mentes helyen neveljük orchideánkat.
  • Két-háromévente egyszer ültessük át, speciális orchideaközegbe.

A lepkeorchidea lényegesen több törődést kíván, mint egy más szobanövény, de érdemes vele próbálkozni, mert a növény akár 4-5 hónapon keresztül is virágzik. Érdemes több színben is tartani, mert egyik szín kiemeli a másikat.

 

forrás: www.viragcenter.hu