Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Kompót, befőtt cukor nélkül

Ebbe a kompótba/befőttbe csak gyümölcs kell, és semmi más. Tavaly elkövettem azt a hibát, hogy olyan barackot tettem így el, amit szirupban szoktak. Az íze csodás maradt, csak egy kicsit savanyú. Szóval teljesen érett, édes gyümölcsöt használjunk! Az elkészítése is pofonegyszerű.

Gyümölcsmosás

Mossuk a gyümölcsöt és zöldséget egy tál vízben ahelyett, hogy a csap alá tartanánk.

Együnk narancsot!

Ágnes tippje

A narancs (Citrus aurantium, népies neve auranci, oránzs)

Mit együnk az év első napján?

A magyar néphit szerint nem mindegy, mit eszünk az év első napján. A babona szerint egyes ételek szerencsét hoznak, mások pedig viszik. Érdemes hát megfogadni, tán még akkor is, ha nem vagyunk babonásak...

A ribizli

A nyár közepén csillogó fürtökben terem, szörp, dzsem, lekvár, hús mellé pikáns köret, sütemények, és más édességek készíthetők belőle. Bogyói lehetnek a piros mellett fehérek vagy feketék is. A fehér és piros íze hasonló, a feketének jellegzetes illata és aromája erőteljes, ezért inkább feldolgozva jó.

Virágok, gyümölcsök, zöldségek bundában

Amikor kivirágzik az akác és a bodza, elkezdődik nálunk a bundában sült virágok szezonja. Tulajdonképpen én nem is bundában, hanem slafrokban tálalom őket – így emlékezem meg Kerci nagynénikémről, akinél sokszor ettem az alma slafrokban nevű édességet. Ez persze nem más, mint palacsintatésztába mártott és kisütött virág.

Ribizkekrém leves

Verka tippje

Az alábbi recept előkészítése kissé ugyan macerás, de megéri. Ugyan be kell vallanom, hogy az előkészítésben még soha nem vettem részt, hiszen készen juottam hozzá az legfontosabb alapanyagához a ribizkepéphez. Keresztszüleim csak ezért a receptért ültettek kertjükben ipari mennyiségű ribizlibokrot és a piros bogyócskák érésekor manufakturában készítik el az egész családnak az éves ribizkekrémleves alapot.

Szódabikarbóna a főzésben

Mióta az eszem tudom, puffadásra, nehéz emésztésre mindig szódabikarbónát kaptam/ettem. Én magam egy mokkáskanálnyit szoktam lenyelni és arra iszom vizet, bár az "autentikus" gyógymód egy pohár vízben feloldott egy kávéskanál szódabikarbónát egy hajtásra kiinni. A puffadást a  lúgos kémhatású oldat szünteti meg azzal, hogy semlegesíti a gyomor túlzott elsavasodottságát. 

A füge

Praktikák túlevés ellen

Nemcsak az a fontos, mit eszünk, hanem az is, mennyit. Sokan vagyunk hajlamosak degeszre enni magunkat, ez pedig nem kedvez a nádszálkarcsúságnak. Viszont vannak apró trükkök, amikkel megakadályozhatjuk, hogy degeszre együk magunkat.
Az első, hogy evés előtt igyunk egy nagy pohár vizet. Így a gyomorban már minden másnak kevesebb hely jut.

Feliratkozás a következőre: gyümölcs