Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Mézeskalács

Ágnes tippje

Karácsony előtt akár egy hónappal is megsüthetjük kedvenc házikónk hozzávalóit: falakat, tetőt egyebeket, hogy aztán legyen idő a gyerekekkel kidíszíteni a mesebeli mézeskalács házikót. Ünnepek után mi szétszedjük és megesszük...

Evi kedvenc zabpelyhes keksze

Ez az a keksz, amit minden amerikai lányregényben a kis cserkészlányok otthon sütögetnek. Nálunk a 6 éves Réka is besegít– az igazi cookie. Egyszerű elkészíteni, még a méricskéléshez is elég egy bögre. A receptet az Apróséf.hu-n találtam, ahol 3 dl-es bögrét ajánlanak, de szerintem egy picit kisebb teljesen színültig töltve – főleg kislányoknak – jobb. A zabpehelyből véleményünk szerint a nagyszemű az igazi.

Nyomózsák helyettesítése

Ágnes tippje

Ha sokat sütünk, a díszítéshez érdemes beszerezni egy nyomózsákot, vagy valami hasonló díszítőkészletet, amikhez általában több csillagos cső is van, így tényleg ki lehet egy tortát cifrázni.

Baklava

Ágnes tippje

Aki szereti az igazn édeset, az biztosan rajong a baklaváért. Ez egy abszolút alaprecept, de a diót, mandulát lehet helyettesíteni pisztáciával, pekándióval, lehet bele tenni kakaót, kókuszreszeléket. A szirupba - hogy igazán különleges legyen - tehetünk ízlés szerinti mennyiségű rózsavizet is.

Csokitorta saját levében

Van a családban olyan személy, akinek nem sütemény a sütemény, ha csoki nélkül készül. Így aztán vadászom a csokoládés édességrecepteket. Ezt a „tortát” egy „Mennyei csokoládé” című receptkönyvben találtam. Nagyon egyszerű elkészíteni, ezért a „dolgozó háziasszony” kedvence is.

Püspökkenyér

Ágnes tippje

Ez a recept évek óta az egyik kedvencem több okból is. Nagyon finom, elkészíteni is eléggé egyszerű. Mostanában turmixgéppel szoktam mindent megcsinálni: fölverem a tojáshabot, utána a többi hozzávalót keverem vele habosra. A végső összeállításhoz már keverőlapátot használok. A harmadik ok, hogy a vaj miatt sokáig eláll – és nem olyan száraz, mint a vaj nélküli püspökkenyér-változatok. Legalábbis azt gondolom, hogy sokáig eláll – nálunk egyszer egy rúd majdnem egy hétig kitartott!

Levendulás teasütemény

Fecske Panna tippje
Jellemzők: sütemény, levendula

A cukrokat az olvasztott vajjal keverjük össze. Adjuk hozzá a levendulát és a vaníliát, majd keverjük hozzá a sütőporos lisztet. Az egészet addig dolgozzuk össze, míg teljesen csomómentes tésztát kapunk.

(kép: thecontentedbaker.com)

 

Szódabikarbóna a főzésben

Mióta az eszem tudom, puffadásra, nehéz emésztésre mindig szódabikarbónát kaptam/ettem. Én magam egy mokkáskanálnyit szoktam lenyelni és arra iszom vizet, bár az "autentikus" gyógymód egy pohár vízben feloldott egy kávéskanál szódabikarbónát egy hajtásra kiinni. A puffadást a  lúgos kémhatású oldat szünteti meg azzal, hogy semlegesíti a gyomor túlzott elsavasodottságát. 

Feliratkozás a következőre: sütemény