Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

A lakás átrendezése előtt gondoljuk át!

 

Mindenekelőtt abból induljunk ki, hogy hol van a lakás, amit be akarunk rendezni. Vidéken vagy városban, ház vagy lakás, új építésű vagy régi. Mások a rendezés szabályai egy 5 méter belmagasságú házban, mint egy panellakásban. Mielőtt azonban nekikezdenénk, gondoljuk végig lépésről lépésre, mit akarunk megvalósítani lakásunk berendezésekor!

Készítsünk árkalkulációt a várható kiadásokról és ezt vessük össze anyagi lehetőségeinkkel!

Ha kevesebb a pénzünk alakítsunk ki egy lépcsőzetes, szakaszos tervet!

Ne vásároljunk gyenge minőségű bútorokat, inkább takarékoskodjunk a komolyabb darabok megvásárlásához!

A költségesebb megoldásokat átmenetileg pótoljuk egyszerű ötletekkel!

Ha nincs pénzünk tapétázásra, akkor meszeljünk. A színes otthonról így sem kell lemondani, hisz a falfestékek színskálája is végtelen. (Vannak lakások – elsősorban a régiek – amelyekben nem is ajánlott a tapéta, mert nem hagyja szellőzni a falakat.)

A drága ülőgarnitúra helyett vásárolhatunk nád ülőgarnitúrát, ez később ideális lesz a teraszra, vagy a kertbe.

Kopottas bútorainkat takarjuk le egy-egy szép takaróval, amíg le nem cserélhetjük! A kopott fa bútorokat (szék, komód stb.) fessük át!

Ha nincs pénzünk festményekre, dekoráljuk otthonunkat jó nyomatokkal. A Szépművészeti Múzeumban például meg lehet rendelni az ott látott műtárgyak vászonreprodukcióit. Sőt manapság már azt is megtehetjük, hogy kedvenc festményünket egy jobb digitális nyomdában vászonra nyomtattatjuk ki, így szebb és tartósabb reprodukciónk lesz. (pl. a Wolfpress Nyomdában Budapesten láttam ilyet)

A dekorációhoz hasznosíthatjuk anyáink, nagyanyáink régi csipkéit, szőtteseit, kézimunkáit is. Csak a fantáziánk szab határt a dolgok átalakításánál.