Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Legyen saját narancsfánk! (Citrus aurantium)

Milyen jó is lenne, ha akkora kertem lenne, hogy abban igazi pálmaházat építhetnék! Lennének benne citrusfélék, ananász, füge és még számos buja növény. Mivel a pálmaház megépítésére kevés esélyem van, kénytelen vagyok beérni amolyan apró naranccsal. Nem is a gyümölcsösbe tenném, hanem a lakókertbe, teraszra, erkélyre...
A narancsfa levelei fényesek, formásak, szép sötétzöldek. Nem túl igényes növény, és termőre fordítani sem nehéz. Termő fácskát kaphatunk készen a faiskolában, de az az igazi, ha mi neveljük magról. Ez esetben 7-10 év kell ahhoz, hogy virágozni, teremni kezdjen és a gyümölcs sem lesz az igazi, inkább csak dísznarancs lesz.
A citrusféléket egyébként tavasztól késő őszig a kertben, teraszon tarthatjuk. Szeretik a napos, világos helyet, de fokozatosan szoktassuk a tűző naphoz!
Ősszel  az első fagyokig kint maradhat, a nagyobb hidegben világos előszobában, garázsban, kamrában, lépcsőházban tarthatjuk. Novembertől márciusig mérsékelten locsoljuk! Ha lakásban tartjuk őket télen, akkor viszont rendesen kell locsolni. Télen a levelek általában lehullanak, ám a lakásban tartott növény télen is hajt, kicsit felnyurgul. Ezért tavasszal vágjuk vissza!
A bő terméshez – még ha apró kis gyümölcsöt is hoz a növény, sok tápanyagra van szükség, ezért tavasszal-nyáron gyakran tápoldatozzuk! A jól termő narancsfán télen is van termés, de nyíló virágot is találunk rajta.