Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Levéltetű irtása

Múlt héten betetvesedtek a rózsáink. Mivel anyukám ilyenkor nikotinos oldattal szokta lepermetezni a növényeit, ám a családban senki sem dohányzik, megpróbált kérni valakitől két szál cigarettát. A szomszéd Marika néni azt mondta, ne azzal kísérletezzen, neki a leanderét lepték el és épp most permetezte őket le egy jó kis keverékkel: fél liter vízbe tett két evőkanál cukrot, ugyanennyi ecetet és mosogatószert.

A rózsán látszanak a tetűirtó okozta égésfoltok, de szerencsére ez nem zavarta m

Meg is csináltuk a csodaszert, ami működik, hisz nálunk is elpusztultak. Viszont arról nem szólt a fáma, hogy milyen erősségű ecetet használjunk, így mi a 20 százalékosból tettünk a keverékbe – helytelenül. Elég a gyengébb ételecet! Nálunk ugyanis a levéltetvekkel pusztulása mellett jó néhány levél is megperzselődött. Szerencsére a növényeknek így sem lett bajuk, már fakadni készül egy-két bimbó is.

Emellett kicsit erősítettük is a növényeket: csalánteával öntöztünk, és biztos, ami biztos, a rózsák köré dugdostunk néhány gerezd fokhagymát is. Ha a növény erősebb, kibírja a tetűinváziót, és a fokhagyma állítólag elűzi a kártevőket. Ha beválik, jövőre a rózsakertben neveljük a fokhagymát...

Szobanövények tövébe viszont ne fokhagymát dugdossunk, hanem az állítólag hasonlóan hatásos szárított vagy szeletelt banánhéjat!

A szobanövények tetvetlenítésére egyébként hatásos lehet az is, ha a fürdőkádban jó erősen lezuhanyozzuk azokat – a levelek színén s visszáján egyaránt.