Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Magyarország borvidékei

Hosszú utat tesz meg a bor, amíg egy borbarát poharába kerül. A bor jellegét meghatározza a szőlőhegy helye, az ottani időjárás, a talaja és a természeti adottságok.

Magyarország tradicionális bortermő ország. Gyakorlatilag az egész ország bortermő vidék. A változatosság a magyar borok egyik fő erénye. Az itt termelt borok átfogják a klasszikus borok teljes skáláját, a fehér bortól a testes vörös borig.

Hazánk a mérsékelt éghajlati övben helyezkedik el, a mediterrán, az óceáni és a kontinentális éghajlati területek határán. Ez azt jelenti, hogy az itteni klíma nagyon változékony. Az évi középhőmérséklet 9,7 és -20 fok között ingadozik. A legmelegebb nyári hónapokban 33-38 fok is előfordul, míg télen  -25 – 30 fok is lehetséges. Az átlag csapadék az Alföldön 470-550 mm, míg a hegyvidéki területeken 700-800 mm. Az éves napsütéses órák száma 1700-2200 óra. A legnaposabb a Duna-Tisza köze, a legfénytelenebb az Alpokalja és az Északi-középhegység. Ezek azok a mutatók, amelyek befolyásolják az itteni borok minőségét.

Magyarországon ma 22 borvidéket tartanak számon, ezek közül három található az Alföldön, ez a bortermő területek közel fele. Tizenöt borvidék van a Dunántúlon, négy pedig Észak-Magyarországon. Területüket tekintve nagy az eltérés egyes borvidékek között.  Mór és Somló 1000 hektár alatt van, míg a kunsági 25600 hektáron terül el.

ÉSZAK-DUNÁNTÚL BORVIDÉKEI:
Ászár-Neszmélyi borvidék
Etyek-Budai borvidék
Móri borvidék
Pannonhalma-Sokoróaljai borvidék
Soproni borvidék

A BALATON BORRÉGIÓ BORVIDÉKEI:
Badacsonyi Borvidék
Balatonboglári Borvidék
Balatonfelvidéki Borvidék
Balatonfüred-Csopaki Borvidék
Balatonmelléki Borvidék
Somlói Borvidék

DÉL-PANNÓNIA BORVIDÉKEI:
Pécsi borvidék
Szekszárdi borvidék
Tolnai borvidék
Villányi borvidék

A DUNA BORRÉGIÓ BORVIDÉKEI:
Csongrádi borvidék
Hajósi borvidék
Kunsági borvidék

A FELVIDÉKI BORRÉGIÓ BORVIDÉKEI:
Bükki Borvidék
Egri borvidék
Mátrai borvidék
Tokaj-Hegyaljai borvidék