Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

A medvehagyma gyűjtése és termesztése

A védett területek kivételével hazánkban még nem tiltott tavasz egyik jellegzetes, fokhagymás illatű növénye, a medvehagyma (Allium ursinum) gyűjtése. De ha tehetjük, inkább termesszük. A természetes hazai medvehagyma-állomány védelméért pedig gyűjtsük kíméletesen.

Medvehagyma, gyöngyvirág, kikerics

Gyűjtéskor egy-egy tőről csak a levelek felét illik és érdemes leszedni, mert így a hagyma virágozhat, és a magok elszórása is biztosított marad. Gyűjtéskor fontos az óvatosság is, mivel a medvehagyma könnyen összetéveszthető a – hasonló körülmények között élő – májusi gyöngyvirággal (Convallaria majalis) illetve az őszi kikericcsel (Colchicum autumnale). Mindkét esetben az eredmény súlyos, esetenként halálos mérgezés lehet. Megkülönböztetni pedig nem ördöngösség:

  • Illat alapján: a két mérgező növény szinte szagtalan, míg a medvehagyma fokhagymaillatú. A leveleket dörzsöljük meg, úgy érezzük az illatot.
  • Levelük alakja más: A medvehagymáé 3-4 cm széles hosszú nyelű, hosszúkás kihegyesedő. A gyöngylevél 6-8 cm széles és a fonákja fényes. A kikerics levele pedig 20-30 cm-es, lándzsás és húsos.
  • Élőhelyük is részben különbözik: a kikerics napos réteken nő, míg a medvehagyma és a gyöngyvirág az árnyas erdei környezetet kedveli.
  • A föld alatti része mindnek más: a medvehagymának hagymája van, a gyöngyvirágnak rizómája (amolyan tarackszerű rész), a kikericsnek pedig gumója.
  • Más a viráguk: a medvehagymának a szár csúcsán kis fehér csillag alakú virágai vannak, a gyöngyvirág illatos virágai kis harangjátékot alkotnak a száron egymás fölött, a kikerics pedig ősszel hozza lila virágait.

A medvehagyma termesztése

A medvehagyma a tél végén kezd növekedni, tavasszal virágzik, és nyár közepén teljesen elszárad. Így lehetővé válik, hogy tavasszal más növényeket ültessünk a helyébe.

<>A medvehagyma kiváló társnövény a kertben, legtöbb növényre jó hatással van, javítja azok egészségi állapotát, védi őket a kártevőktől és betegségektől. A kertészek mindössze a zöldborsó és a bab esetében figyeltek meg visszaesést, ha együtt termesztették a medvehagymával.

Ha termeszteni szeretnénk a kertben a medvehagymát, akkor az alábbi lehetőségek közül választhatunk:

  • nyár elején magokat gyűjtünk, amelyeket elvetünk a kertben vagy hidegágyban. A magok jól kicsiráznak, és harmadik évben már kész növény lesz belőlük.
  • a nyár folyamán kiássuk a gyökeret, és rögtön átültetjük a kertbe. A következő évre már kész is lesz a „termés".

Érdemes árnyékos helyre tenni, és kicsit pátyolgatni az elején – nekünk például a kiásott növények nem eredtek meg…