Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Mézfajták

Vegyes virágméz
Virágok nektárjából készül, azonban a fajtamézekkel ellentétben nem lehet megmondani, hogy pontosan mely virágokéból. Előállításának két módja van: a gyűjtési időszakban a méhek számára többfajta virág is elérhető és ezeket egy kaptárba gyűjtik, vagy a töltés során a méhészek házasítják a mézeket. A vegyes virágmézben sokféle illat és aroma megtalálható, de egyik sem domináns. Színe barnásan aranyló, könnyen kristályosodik. Különlegesebb fajtája a tavaszi virágméz, amelyet a méhek az akác virágzásáig gyűjtenek.

 

Akácméz
Az egyik legismertebb és legkedveltebb mézfajta. A népi gyógyászat régóta használja torokfájás, megfázás, köhögés enyhítésére, pici gyerekeknek is ebből a fajtából adjunk. Enyhe fertőtlenítő hatása is ismert. Világos színű, nem túl karakteres ízű, azonban érezhető rajta az akácvirág illata. Lassan kristályosodik, sokáig megőrzi folyékony állagát. Hungarikumnak számít.

 

Repceméz
Az óriás, sárga repcetáblák a méheket sem hagyják hidegen, azonban a repceméz íze nem igazán kellemes, visszaköszön benne a virág karakteres illata. Folyékonyan nagyon világos színű és napok alatt bekristályosodik. Alacsony savassága miatt az érzékeny gyomrot is kíméli.

 

Napraforgóméz
A legmagasabb savassággal rendelkező mézfajta – savtúltengésben szenvedők ne fogyasszák! A gyorsan kristályosodó méz fajtamézként ritkán kerül forgalomba, azonban a vegyes virágmézek gyakori összetevője. Minden mézédessége ellenére kesernyés-savanykás ízű méz.

 

Hársméz
A hárstea mellett a hársméz a téli, megfázásos betegségek kezelésének egyik régi, természetes módja. Alkalmas hörghurut és lázas betegségek enyhítésére, sőt álmatlanságra is gyógyír. A hársméz színe sárgás, illata erősen hársfavirág-illatú, lassan kristályosodik. Gyakran használják kozmetikai célokra, pakolások alapanyagaként.

 

Gesztenyeméz
Egészen sötét színű méz, a borostyánsárgától kezdve a sötétbarna többféle árnyalatában előfordul. Lassan kristályosodik, a legkülönlegesebb mézek egyike. Fogyasztása kedvezően hathat a vérszegénység kezelésére, levertség és kimerültség ellen is hatásos.

 

Selyemfűméz vagy selyemkóróméz
A nyár derekán vadon élő növényről gyűjtik a méhek a nektárt. Világos színű, de kicsit opálos méz. Gyümölcstartalma magas, virágportartalma viszont elenyésző, így a virágporra érzékenyek is megpróbálhatják fogyasztását. Finom, de erős illatú méz, amelyben a vanília íze is fellelhető. Kár hevíteni, mert elveszti különlegességét. Hungarikumnak számít.

 

Édesharmatméz
Más néven mézharmatméz vagy erdei méz, ami nem a virágok nektárjából készül, hanem a növények levelein található mézharmatot gyűjtik össze a méhek. Virágportartalma igen alacsony, sötét színű, enyhe illatú, erőteljes ízű méz. Leggyakrabban tűlevelű erdőkben gyűjtetik a méhészek, de a tölgy és a fűz is igen különleges mézet ad. 

 

Fenyőméz
Az édesharmatméz egyik fajtája, amelyeket nem virágról, hanem fenyőfák zsenge rügyeinek édes nedvéből és a leveleken található édes harmatból gyűjtenek össze a méhecskék. A fenyőméz sötét színű, igen kellemes illatú és ízű méz. Valamennyi méz közül a legnagyobb ásványianyag-tartalommal rendelkezik. Érdekesség, hogy a jegenyefenyő-erdőkben gyűjtött méznek dióra emlékeztető az íze.

 

Levendulaméz
Elsősorban Franciaországban ismert mézfajta. Csak olyan területeken termelhető levendula-fajtaméz, ahol nagyméretű levendulamezők találhatók. Magyarországon ritkább, de azért előfordul ez a különleges ízű méz. A levendula jól ismert illata mellett a vanília és a fahéj íze is kiérezhető.

 

Manukaméz
Új-Zéland megműveletlen területein nő az őshonos, apró termetű fa, a manuka, melynek virágzata a manukaméz forrása. A manukaméz érdekessége és értéke abban rejlik, hogy az összetevői között szereplő metilglioxál antibakteriális hatású természetes összevető. Egészen sötét és sűrű méz. Gyógyászati célra nemcsak belsőleg, de külsőleg is használható. A manukaméz jótékony hatással lehet emésztőrendszeri panaszokra, sebkezelésre, a szervezet téli védelmére, szájápolásra és általános közérzet javításra.

 

Narancsvirágméz
A mediterrán országok jellegzetes és közkedvelt mézfajtája. Világosbarna színű, nem túl karakteres mézfajta, amelyben visszaköszönnek a citrusfélék virágának illatai. Fejfájás ellen is érdemes bevetni, illetve hatékonyan oldja a szorongást. Nálunk nem készíthető, így egzotikus méznek számít.

 

Lépes méz
Nem fajtaméz, mégis külön említést érdemel. A fedett és mézzel teli sejteket tartalmazó lépdarabokat nevezzük lépes méznek. A lépdarabokat gyakran üvegbe teszik és nyakon öntik már kipergetett mézzel. Lépes méz leggyakrabban akácmézből kapható, de bármelyik önmagában fogyasztott, kedvelt méz „asztalra kerülhet” ebben a formában.

 

Krémméz
A krémméz tulajdonképpen megszilárdult méz, adalékokat nem tartalmaz. Bármilyen mézből készülhet, de leggyakrabban virág- és akácmézből kerül az üzletek polcaira. Előnye, hogy a folyékony, nehezen adagolható mézhez képest könnyen kenhető és csepegés nélkül fogyasztható. A krémméz hűtést igényel, mert nagy melegben megolvadhat, és ismét folyékonnyá válhat.