Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Mini rózsa

A legromantikusabb virág ma is a rózsa. Valószínű, hogy ez ihlette a kertészeket, hogy kineveljék a mini rózsát.  Valamennyi fajtája törpe növésű, a mini rózsa alig 15 cm magas, de a törpe változata is csak 30–40 centire nő meg. Kecses, egyszerű vagy telt virágot nevelnek. Van közöttük illatos fajta is, de legtöbbje elveszítette az illatát.  

Mini vagy balkonrózsa

Mini vagy balkonrózsa (kép: pixabay.com)

Több előnyös tulajdonságuk van: ellenállóbbak a betegségekkel szemben és szinte folyamatosan virágoznak. Sárga, rózsaszín, fehér, piros, barackszín árnyalatokat ismerünk. A cserepes rózsa az ablak közelében érzi legjobban magát. Különösen szépen mutatnak más zöld szobanövények társaságában.

Gondozásuk
Az elnyílt virágokat rendszeresen szedjük le, ezzel segítjük az újabb bimbók növekedését! Virágzásban rendszeres locsolást igényel. Soha ne száradjon ki! Nem érzékeny a mészre, így csapvízzel is locsolható. Elvirágzás után a pihenő időszakban kevesebb vizet kell kapnia. Kora tavasszal kell átültetni, virágföld és homok keverékébe. Ekkor esedékes a metszés is. A hajtásokat 7-10 cm hosszúságúra vágjuk vissza a rügy felett! Ezután rendszeres öntözés és tápoldatozás kezdődhet, és hamarosan megjelennek az új virágok.
A cserepes rózsa nevelhető kertben és balkonon is.