Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Mivel rendezzük be a gyerekszobát?

A gyerekszoba berendezése azért lehet nehéz, mert a bútoroknak lépést kell tartaniuk a gyermek növekedésével. Épp ezért hasznos lehet az ai, ha nem vadonatúj csodabútorokat veszünk a születendő bébinek, hanem használt bútorokat újítunk fel. Nem kell mást tenni, mint az örökölt vagy az aukciós oldalakon vásárolt rácsos ágyat némi festékkel vagy más leleménnyel újjá varázsolni. Aztán ha a gyerkőc kinőtte, nem fáj a szívünk érte. Persze ugyanúgy tovább is lehet adni és megvenni az újabb méreteket.

Micimackós szobabelső

Az átfestésnél arra érdemes figyelni, hogy kizárólag olyan festékkel dolgozzunk, mely nem tartalmaz veszélyes anyagokat! Erről a termék leírásában találni információt. A festés nagy előnye, hogy az addig különböző stílusú bútordarabok is passzolnak majd egymáshoz.

Kislányszobába nagyon szép lehet, ha dekupázs tecnikával díszítjük a bútorokat, persze lehet sablonnal mintát is festeni és még egy sor technika szóba jöhet – kinek-kinek tehetsége szerint.

Így aztán kialakíthatók romantikus, népies, vagy valamiféle tematikus szobák is. Modern hatású például, ha egy-egy fiók vagy fakk különböző színt kap.

Aztán a szobabelsőt berendezhetjük házi készítésű bútorokkal is – ennek az az előnye, hogy a bölcsis-ovis-kisiskolás gyerkőc igényeinek megfelelő életteret alakíthatunk ki: lehet építeni kalózhajós, autós ágyat, vagy épp babaszobát bölcsővel és egyéb kislányos kellékkel.

Természetesen a bútoroknak illik lépést tartani a gyerek fejlődésével, növekedési ütemével!

Az íróasztal és a szék mindenképpen legyen állítható magasságú, így sok éven át kiszolgálja a gyereket, ráadásul biztosítja, hogy helyesen tudjon ülni! Az íróasztallal egyébként nem kell várni az első osztályig, akár már óvodáskorban is beszerezhető, csökkentve ezzel az iskolakezdés amúgy sem csekély költségeit. Az íróasztal kisebb korban is jól jön a rajzoláshoz, a festéshez, a gyurmázáshoz is, a tanulás megkezdésével pedig nélkülözhetetlen válik.

Szintén hasznos egy kisebb kihúzható kanapé vagy egy kényelmes fotel, ahová nappal kucorodhat a gyerek. Ennek hiányában marad a csemetének nappal is az ágy, melyet ágytakaróval, kényelmes párnákkal tehetünk komfortossá. Az ágynemű természetesen kerüljön nappal az ágyneműtartóba!

Fontos, hogy a bútorok ne legyenek hatalmas méretűek! Egy falat betöltő sokajtós szekrény onnan lentről nézve, az apró talpú szemszögéből igazán félelmetesnek, nyomasztónak hat.

A kicsik szeretnek játék közben rendezkedni, ezért örömmel veszik, ha egy-két bútordarab az ő méretükben készül, hogy azt kedvükre tologathassák. Legyen az egy műanyag szék, egy kis asztalka, egy apró puff vagy akár egy babzsák fotel.