Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Paradicsomos káposztaleves

Ha paradicsomos káposztáról esik szó, én rendszerint másra gondolok, mint a beszélgetőtársam. Mert ezt az ételt általában édes főzelékként ismerik, én pedig elsősorban zalai savanykás levesként.

Paradicsomos káposzta lesütött oldalassal
Erről a levesről mindig a nagymamám jut az eszembe, meg a zsírosbödön. Az autentikus recept szerint ugyanis lesütött oldalassal készül. Ez a lesütött oldalas nem más, mint a disznóvágáskor megsütött oldalas, amit a zsírban tettek el. Nagymamám tehát – ahogy ő mondta – a véndőben „kotorászott”, hogy találjon néhány szelet húst a levesbe.
Édesanyám nem valami nagy szakácsnő, de ezt az ételt kitűnően készíti. Régebben ugyan próbálkozott, hogy a disznónál egészségesebbnek mondott csirkehúst tegyen bele, de a tiltakozásunk, meg az íz miatt visszatért az oldalashoz.
A leves készítése az oldalas megsütésével kezdődik: a megsózott húst lassú tűzön (150-180 celsiusfok) sütjük vagy két órát, míg szép piros nem lesz. Ezt akár előző nap is meg lehet tenni. Mi általában annyit sütünk, hogy egy étkezésre legyen oldalas körettel, a maradék megy a levesbe.
A leveshez szép vékonyra gyaluljuk/szeleteljük a káposztát, szálasra vágjuk a hagymát, felszeleteljük a zöldpaprikát, felvágjuk a paradicsomot. Egy fazékba tesszük, felöntjük a paradicsomlével és vízzel úgy, hogy a káposztahalom jó három ujjnyival magasabb legyen a folyadék szintjénél.
Sózzuk, beleteszünk 8-10 szem egész borsot, 4-5 babérlevelet, a cseresznyepaprikát és addig főzzük, amíg a káposzta megpuhul.
Ekkor a zsiradékból, lisztből sötétbarna rántást készítünk, megszórjuk pirospaprikával és berántjuk a levest. Beletesszük a sültoldalas-szeleteket, ha szükséges kicsi ecettel savanyítjuk és újra felforraljuk.
Friss kenyérrel és egy leheletnyit csípősen a legfinomabb.
Ha valaki mégsem sült oldalassal készítené, a nyers húst a legelején kell belefőzni.