Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

A romantikus rózsa

Ha napfényes a hely, tápdús a talaj, akár 15 évig is díszlik a kertben bokorként, felfuttatva lugasként a rózsa. Nevelése az aktív pihenés része lehet, hiszen állandó gondozást, figyelmet igényel. Valamiért ezek azok a virágok, amelyek még a férfiakat is kertészkedésre tudják szoktatni – nagyapámnak például gyönyörű tearózsái voltak, amelyekhez női kéz nem is érhetett!

A rózsa tán az egyetlen olyan virág, amely sosem giccses

A futórózsák hosszú életűek és nagyon sűrű bokorrá tudnak fejlődni. Gyorsan nőnek, pazar virágokat hoznak. Akár kétemeletnyi magasra is képesek kapaszkodni. A felfuttatáshoz különféle támasztékok és rácsok nélkülözhetetlenek. Klasszikus forma a boltíves rózsalugas, amelynek elemeit műanyag csőből, hajlított vesszőből is készíthetjük. Déli fekvésű fal előtt könnyen megperzselődnek. Tövüket talajtakaróval védhetjük, hálásak az öntözésért is. A tápanyagutánpótlásnál vegyük figyelembe, hogy mekkora lombot és mennyi virágot kell ellátnia a tőnek.

A bokorrózsáknak két nagy családja van: az egyszer nyílók és a többször nyílók. Az egyszer nyílók rézsűk megkötésére alkalmasak, és termésük a csipkebogyó ősszel is díszíti a kertet. A folyton nyíló, magasabb fajtákat is szívesen ültetik, mert egész nyáron ontják illatos virágaikat. Mutatós térhatárolók. Ezt a fajtát tavasszal nem kell visszavágni, csak az elöregedett részeket kell levágni.

Az ágyás rózsák önmagukban is, de más évelők között is szépen virulnak. Virágaik rövid szárúak, így apró csokorba, asztaldíszbe kötve szépek. Ha az elnyílt virágot folyamatosan vágjuk, újabbak nyílását segítjük. A virággal együtt le kell vágni a 3 ujjú leveleket is!

A minirózsa, szobarózsa szobanövénynek nemesített cserepes rózsa, amely azért rövid életű, mert nem kezelik rózsaként. Pedig csak méretében tér el a nagyoktól. Akkor virágzik folyamatosan, ha elég fényt kap, de nem túl meleg helyen. Ha azt akarjuk, hogy jövőre is virágozzék, hagyjuk kint az első fagyokig. Enyhe télen cserépben is kint maradhat végig. Fontos, hogy a földje mindig nedves legyen. Egyébként ki is lehet ültetni, kisebb kertekben a szűkebb ágyásokba érdemes ezt ültetni.