Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Szín és dekoráció a gyerekszobában

Mielőtt belekezdenénk a gyerekszoba dekorálásába, jusson eszünkbe, hogy a kicsi gyerekek szeretnek a falra, a bútorokra is rajzolgatni. Épp ezért olyan festéket, tapétát érdemes használni, amelyről könnyen eltávolíthatjuk a rajzokat. A falfestékek közül a diszperziósat érdemes választani (hacsak nem muszáj mészfestéket alkalmazni) Mostanában reklámoznak egy teflontartalmú festéket de a kedvenc festékboltosom szerint semmivel nem jobb, mint a „mezei” diszperziós. A tapéták között pedig van egészen csinos lemosható is.

Kék gyerekszobaA gyerekszobában nem szabad félni a színektől, de lehetőleg a túl intenzív, ingerlő árnyalatok helyett válasszunk barátságos és vidám pasztellt, például a zöldet, narancsot vagy a halványsárgát, de egy déli fekvésű napos, világos szobában a türkizkék sem megvetendő! Manapság nagy divat. hogy az egyik falat más színűre festik. Ez igazán jó ötlet itt is. Emlékszem, nekünk gyerekkorunkban is mindig ilyen volt a szobánk...

Fontos viszont, hogy a falak, a bútorok, a sötétítők, az ágytakaró, esetleg a bútorszövetek színei harmonizáljanak egymással! Stílusos, ha ugyanaz a szín visszaköszön a különböző akár egészen más mintájú textíliákon. Kicsik szobájában a csíkos vagy a kockás minta is egész kellemes lehet.

A falra tehetünk keretezett képeket is, de legyenek kint a gyerek saját munkái is! Egy parafatábla, vagy a szoba falára erősített mágnesezhető fémsín segítségével kitehetjük az alkotásokat.

Nagyobb lány szobájaAhogy nőnek a gyerekek megunják a szobát, így fel kell készülnünk a szinte folyamatos átalakításra. Azonban nem kell a szoba egész berendezését lecserélni – a falak átfestése, a textíliák és a dekoráció lecserélése egészen új arculatot varázsol a szobának.

Sok kicsinek készítenek/készíttetnek a szülők tematikus szobát, Micimackósat, hercegnőset, Thomas a gőzmozdonyosat vagy magyar népmeséset, épp a gyerek aktuális kedvenc rajzfilmjéhez, vagy a saját ízlésükhöz igazodva. Szerintem ez nem igazán jó, mert a gyerek akkor csak ezt a játékot játssza. Érdemes inkább egy olyan szobát kialakítani, amiből egyik nap lehet a hétholdas pagony, másnap kalózható egy hét múlva pedig hercegnői lakosztály...

Állatos szoba