Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Szódabikarbóna a főzésben

Mióta az eszem tudom, puffadásra, nehéz emésztésre mindig szódabikarbónát kaptam/ettem. Én magam egy mokkáskanálnyit szoktam lenyelni és arra iszom vizet, bár az "autentikus" gyógymód egy pohár vízben feloldott egy kávéskanál szódabikarbónát egy hajtásra kiinni. A puffadást a  lúgos kémhatású oldat szünteti meg azzal, hogy semlegesíti a gyomor túlzott elsavasodottságát. 

Szódabikarbóna - a főzésben is változatosan használható
Épp ezért a puffasztó ételek főzésekor is szódabikarbónát kell a vízbe tenni - így a nehezen emészthető vagy savas hatású hozzávalókat könnyebb lesz megemészteni. Ilyen ételek a bab, a paradicsom, a gyümölcsök.
Más: a zöldségek főzéskor megőrzik friss színüket, a vízbe egy késhegynyi szódabikarbónát teszünk. 
A gyümölcsöket érdemes olyan vízben mosni, amibe 1-2 kanál szódabikarbónát tettünk. Különösen, ha a gyümölcsöt babáknak, kisgyermekeknek adjuk.
A tejszínhab is keményebb lesz és tartósabb is, ha egy csipetnyi szódabikarbónát szórunk bele és azzal verjük fel.
Sütéskor egyenletesebb lesz a sütemény, a tészta, ha az előírt sütőpormennyiség felét szódabikarbónával helyettesítjük.
Húsok főzővizébe tegyünk késhegynyi szódabikarbónát - így biztosan megpuhulnak.