Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Télen is ápoltan

Ki ne tapasztalta volna már, hogy a téli hideg tán még jobban igénybe veszi a bőrünket, minta  nyári. Nekem például a kezem kerül ilyenkor katasztrofális állapotba – ha véletlenül nem húzok kesztyűt, kicserepesedik a kézfejem, de állandóan krémezni es tudom, mert akkor meg a kesztyű belseje lesz undorítóan mocskos. A fűtés, a hideg szél tehát nemcsak az arcbőrünket, de mindenünket igénybe veszi. Jól jönnek hát a praktikák.

A fázó kezet persze furcsamód a havas kézmosás melegíti fel

A folyadékpótlás és a vitamindús táplálkozás ilyenkor is nagyon fontos, nemcsak a nagy melegben. A napi legalább 1,5 liter vizet ilyenkor is muszáj meginni, hogy hidratáltak maradjunk és belülről is tápláljuk a sejtjeinket. Az íróasztalon minden nap reggel álljon egy 1,5 literes vízzel teli palack, aminek el kell fogynia! (Állítólag akkor iszunk eleget és akkor nem vagyunk SEJTSZINTEN szomjasak, ha a pisink átlátszó. Minél sárgább, annál inkább ki vagyunk száradva. Ez az infó nekem sokat segített, hogy ellenőrizni tudjam, a kislányom iszik-e eleget.)

Vissza az ápoltsághoz:

  • Télen válasszunk tartalmasabb krémeket, de az UV-védelem ilyenkor is fontos. Például síelésnél nappal kenem az éjszakai krémet, mert arra még úgyis jön a sokfaktoros napvédő krém, naptej.
  • Az őszi és téli időszak a szaunázás ideje. Ha tehetjük, méregtelenítsünk így heti egy-két alkalommal! A forró gőz segít a narancsbőr eltüntetésében, megszabadítja a szervezetet a felgyűlt méreganyagoktól és erősíti az immunrendszert.
  • Legalább heti egy alkalommal tegyünk fel valami ápoló arcmaszkot, amely vitaminban gazdag és ápolja a hidegben megfáradt és érzékeny bőrt. úEz lehet persze házi készítésű is, mondjuk méz és banán keveréke, aminek egy részét kenjük fel, a maradékot pedig együk meg! J
  • Bár a téli hidegben jólesik a forró zuhany, sajnos szárítja a bőrt, ezért inkább csak langyosra állítsuk a csapot. Vagy még jobb a Kneipp-zuhany: először hideggel a végtagokon kezdve zuhanyozzunk, majd melegítsünk rajta és akár vissza is.
  • Testápoláshoz is „testesebb” készítmény kell. Ilyenkor jöhetnek a testvajak.
  • A hajunkat se feledjük! A hidegben a vérellátás romlik fejbőrünkön, így kevesebb tápanyag jut a hajhagymákba is. Bár a sapka nem valami előnyös, de védeni kell a hajhagymákat, ha jövőre is szeretnénk még valami hajat. Hajmosásnál a kímélő sampont válasszuk és hajszárításnál kerüljük a forró levegőt!
  • A kirepedezett ajak nem is szép, hát még milyen fájdalmas! Már kaphatók ajakradírok is, amelyekkel finommá és bársonyossá varázsolhatjuk az ajak bőrét, aztán jöhet az ápolóbalzsam. Vagy egy kis méz, mint pakolás.
  •  Ne feledkezzünk meg a kezünkről, a dekoltázsunkról és a testünk többi részéről sem. A napi vízpótlás ezen testrészeknek is jár, melyről vízmegkötő, hidratáló hatású testápolóval gondoskodhatunk.