Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

A frissítő tea

A tea fő hatóanyaga hasonlít a kávééhoz, mégis sokkal inkább érdemes előnyben részesíteni a teát a kávéval szemben, ugyanis a tea erősebben élénkít, mint a kávé, emellett álmosság- és fájdaloműző és növeli a koncentrációt is. Míg a kávé koffeinje gyorsan a vérbe kerül, és szinte lökésszerű hatása van, addig a tea hatóanyaga csak a bélrendszerben fokozatosan szabadul fel, ezért a hatása is komplexebb és lassabb.

Az angol konyha

A mondás szerint
Angliában vannak a világ legjobb élelmiszerei, amíg a konyhába nem kerülnek.
Való igaz az angol konyha készítési módjai egyszerűek. Szereti a kiadós testes
jó minőségű húsokat, halat, laktató lepényeket, pudingokat. Az angolok azt
állítják, hogy konyhájuk különleges, mert minden nép konyhájából válogattak – a
franciától a keleti konyhákig. Sok fűszer meghonosítása is az érdemik közé
sorolandó. Tény, hogy Európa sok gasztronómiai különlegességet köszönhet
Angliának. Ezek közé tartozik például a szendvicskészítés is, amit egy

A kakaó

A kakaó az Amazonas és az Orinoco folyók vidékéről származik. A maják hozták létre az első ültetvényeket. Ma azonban Afrikában vannak a legnagyobb kakaóültetvények. A kakaóitalt a maják és aztékok fogyasztották először, az istenek italának is nevezték. A kakaóbabot pedig fizetőeszközként használták. Európába Kolumbusz hozta be, s bár az eredeti italt vízzel főzték és keserűn itták, az öreg kontinensen édesítve terjedt el, és gyorsan közkedvelt ital lett.

Vad a konyhában

Ágnes tippje

A vadak húsa akkor lesz igazán ízletes és zamatos, ha hőmérséklettől függően érleljük pár napot: 2-6 fokon 3-6 napig vagy 16-18 fokon 2 napig.
A vadszárnyasok tollát hidegen kell kitépni, nem kell forrázni, mint a háziszárnyasokat. Utána kellemesen meleg vízbe téve a bennmaradt tokok fellazulnak és könnyen tisztítható lesz a bőr.
Ha a vadszárnyas korát nem tudjuk megállapítani, előbb gyengén sós vízben főzzük félpuhára, s csak utána kezdjünk hozzá a sütéshez.

Együnk medvehagymát (Allium ursinum)!

Egész Európában megtalálható növény, amely nevét arról kapta, hogy a barnamedvék előszeretettel fogyasztják terméseit, és még a föld alól is gyakran kiássák, de hasonlóképp kedvelik a vaddisznók is.

Népies nevei: kígyóhagyma, vadfokhagyma, poroszhagyma, sajamás, salamás, sarima sási-hagyma.

Együnk diót!

A dió nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint és folsavat, de A- és E-vitamin tartalma sem elhanyagolható. Az ásványi anyagok közül említésre méltó kalcium-, vas-, magnézium- és foszfortartalma. A telítetlen zsírsavaknak is kiváló forrása: pár szem dió képes egy komolyabb trakta után is normális szintre hozni a vér koleszterintartalmát. Omega-3 zsírsavai a szívet és az ereket védik, segítenek megelőzni a szívinfarktust. Gyomorhurut és bélhurut ellen is kiváló, serkenti az emésztést, sőt, a népgyógyászat a bélférgesség ellenszereként is ismeri. A k

Rizsfajták

Ágnes tippje
Téma: Magvak, Ínyenc
Jellemzők: rizs, köret, konyha

 

Az üzletekben manapság már nem csak „fényezetlen B” vagy „fényezett A” rizst lehet kapni, hanem számos változatot, hántoltat, hántolatlant, puffasztottat, előfőzöttet. Érdemes hát tájékozódni, mely ételekhez melyik rizst érdemes választani. Lehet, hogy egy-egy jól megválasztott fajtával sokat dobhatunk az étel minőségén is.

A fűszerkert alapdarabjai

A fűszereket az ételek lelkének, a háziasszonyok örömének tartja a közvélemény. A hétköznapi ételek ízét, illatát ünnepivé varázsolhatja egy jó fűszer. A növények illatos hajtásait egész évben használhatjuk ízesítésre, és a család egészségének ápolására. A növényeket cserépben vagy kertben is termeszthetjük. A kertben sem kell 1-2 négyzetméternél nagyobb hely a legfontosabb 6-8 fűszernek.

Az olasz konyha jellegzetességei

A mediterrán vidék nyersanyagbősége és az ételkészítés hagyományai teszik változatossá az olasz konyhát. A gazdasági, földrajzi tényezők mellett fontos szerepet játszik az olasz életfilozófia – szeretnek jókat enni és inni.

Az éghajlattal magyarázható, hogy a fő étkezés a vacsora.

Konyhai mézkalauz

A vegyes virágméz nem túl
drága és nem is a legnemesebb mézfajta, ezért elsősorban sütéshez és főzéshez használják,
de önmagában való fogyasztásra is alkalmas – nekem a személyes kedvencem.
Mézes-mustáros, mézes-chilis pácok remek alapja, illetve mézeskalácsba és mézes
zserbóba is jól használható.

A akácméz sütéshez és
főzéshez is használható, de túlzott hőkezelés hatására veszít értékes
anyagaiból. Célszerűbb joghurtos, túrós krémek édesítésére használni vagy
gyümölcssalátában, müzliben. A vajas-mézes kenyér sokak szerint akácmézzel a
legfinomabb. 

Feliratkozás a következőre: Ínyenc