Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Vad a konyhában

Ágnes tippje

A vadak húsa akkor lesz igazán ízletes és zamatos, ha hőmérséklettől függően érleljük pár napot: 2-6 fokon 3-6 napig vagy 16-18 fokon 2 napig.
A vadszárnyasok tollát hidegen kell kitépni, nem kell forrázni, mint a háziszárnyasokat. Utána kellemesen meleg vízbe téve a bennmaradt tokok fellazulnak és könnyen tisztítható lesz a bőr.
Ha a vadszárnyas korát nem tudjuk megállapítani, előbb gyengén sós vízben főzzük félpuhára, s csak utána kezdjünk hozzá a sütéshez.

Együnk medvehagymát (Allium ursinum)!

Egész Európában megtalálható növény, amely nevét arról kapta, hogy a barnamedvék előszeretettel fogyasztják terméseit, és még a föld alól is gyakran kiássák, de hasonlóképp kedvelik a vaddisznók is.

Népies nevei: kígyóhagyma, vadfokhagyma, poroszhagyma, sajamás, salamás, sarima sási-hagyma.

Együnk diót!

A dió nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint és folsavat, de A- és E-vitamin tartalma sem elhanyagolható. Az ásványi anyagok közül említésre méltó kalcium-, vas-, magnézium- és foszfortartalma. A telítetlen zsírsavaknak is kiváló forrása: pár szem dió képes egy komolyabb trakta után is normális szintre hozni a vér koleszterintartalmát. Omega-3 zsírsavai a szívet és az ereket védik, segítenek megelőzni a szívinfarktust. Gyomorhurut és bélhurut ellen is kiváló, serkenti az emésztést, sőt, a népgyógyászat a bélférgesség ellenszereként is ismeri. A k

Rizsfajták

Ágnes tippje
Téma: Magvak, Ínyenc
Jellemzők: rizs, köret, konyha

 

Az üzletekben manapság már nem csak „fényezetlen B” vagy „fényezett A” rizst lehet kapni, hanem számos változatot, hántoltat, hántolatlant, puffasztottat, előfőzöttet. Érdemes hát tájékozódni, mely ételekhez melyik rizst érdemes választani. Lehet, hogy egy-egy jól megválasztott fajtával sokat dobhatunk az étel minőségén is.

A fűszerkert alapdarabjai

A fűszereket az ételek lelkének, a háziasszonyok örömének tartja a közvélemény. A hétköznapi ételek ízét, illatát ünnepivé varázsolhatja egy jó fűszer. A növények illatos hajtásait egész évben használhatjuk ízesítésre, és a család egészségének ápolására. A növényeket cserépben vagy kertben is termeszthetjük. A kertben sem kell 1-2 négyzetméternél nagyobb hely a legfontosabb 6-8 fűszernek.

Az olasz konyha jellegzetességei

A mediterrán vidék nyersanyagbősége és az ételkészítés hagyományai teszik változatossá az olasz konyhát. A gazdasági, földrajzi tényezők mellett fontos szerepet játszik az olasz életfilozófia – szeretnek jókat enni és inni.

Az éghajlattal magyarázható, hogy a fő étkezés a vacsora.

Konyhai mézkalauz

A vegyes virágméz nem túl
drága és nem is a legnemesebb mézfajta, ezért elsősorban sütéshez és főzéshez használják,
de önmagában való fogyasztásra is alkalmas – nekem a személyes kedvencem.
Mézes-mustáros, mézes-chilis pácok remek alapja, illetve mézeskalácsba és mézes
zserbóba is jól használható.

A akácméz sütéshez és
főzéshez is használható, de túlzott hőkezelés hatására veszít értékes
anyagaiból. Célszerűbb joghurtos, túrós krémek édesítésére használni vagy
gyümölcssalátában, müzliben. A vajas-mézes kenyér sokak szerint akácmézzel a
legfinomabb. 

Mézes gyorskalauz: melyiket mire használjuk?

Sütéshez használjunk vegyes
virágmézet, napraforgómézet, akácmézet.

Sütéshez NE használjunk hársmézet,
gesztenyemézet, selyemfűmézet, édesharmatmézet, fenyőmézet, levendulamézet és
narancsvirágmézet.

Univerzális fogyasztásra az akácméz
a legalkalmasabb.

Teába hársmézet vagy gesztenyemézet
használjunk!

Ínyenceknek levendulaméz,
gesztenyeméz, selyemfűméz, somkóróméz való.

Mézfajták

Vegyes virágméz
Virágok nektárjából készül, azonban a fajtamézekkel ellentétben nem lehet megmondani, hogy pontosan mely virágokéból. Előállításának két módja van: a gyűjtési időszakban a méhek számára többfajta virág is elérhető és ezeket egy kaptárba gyűjtik, vagy a töltés során a méhészek házasítják a mézeket. A vegyes virágmézben sokféle illat és aroma megtalálható, de egyik sem domináns. Színe barnásan aranyló, könnyen kristályosodik. Különlegesebb fajtája a tavaszi virágméz, amelyet a méhek az akác virágzásáig gyűjtenek.

 

Fahéjrudak csokoládéból

10 dkg felolvasztott étcsokis tortabevonóba keverjünk egy púpozott teáskanálnyi őrölt fahéjat, majd egy kenőkéssel egy márványlapon terítsük szét, simítsuk, amíg bársonyosan puha és matt felületű nem lesz. Ekkor egy kislapáttal szakaszosan pöndörítsük fel a csokoládét, így csináljunk rudakat belőle. 

 

Feliratkozás a következőre: Ínyenc