Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

A frissítő tea

A tea fő hatóanyaga hasonlít a kávééhoz, mégis sokkal inkább érdemes előnyben részesíteni a teát a kávéval szemben, ugyanis a tea erősebben élénkít, mint a kávé, emellett álmosság- és fájdaloműző és növeli a koncentrációt is. Míg a kávé koffeinje gyorsan a vérbe kerül, és szinte lökésszerű hatása van, addig a tea hatóanyaga csak a bélrendszerben fokozatosan szabadul fel, ezért a hatása is komplexebb és lassabb.

A kakaó

A kakaó az Amazonas és az Orinoco folyók vidékéről származik. A maják hozták létre az első ültetvényeket. Ma azonban Afrikában vannak a legnagyobb kakaóültetvények. A kakaóitalt a maják és aztékok fogyasztották először, az istenek italának is nevezték. A kakaóbabot pedig fizetőeszközként használták. Európába Kolumbusz hozta be, s bár az eredeti italt vízzel főzték és keserűn itták, az öreg kontinensen édesítve terjedt el, és gyorsan közkedvelt ital lett.

Vad a konyhában

Ágnes tippje

A vadak húsa akkor lesz igazán ízletes és zamatos, ha hőmérséklettől függően érleljük pár napot: 2-6 fokon 3-6 napig vagy 16-18 fokon 2 napig.
A vadszárnyasok tollát hidegen kell kitépni, nem kell forrázni, mint a háziszárnyasokat. Utána kellemesen meleg vízbe téve a bennmaradt tokok fellazulnak és könnyen tisztítható lesz a bőr.
Ha a vadszárnyas korát nem tudjuk megállapítani, előbb gyengén sós vízben főzzük félpuhára, s csak utána kezdjünk hozzá a sütéshez.

Feliratkozás a következőre: Alkoholmentes italok