Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Zsemlegombóc lusta módra

Ágnes tippje

A zsemlegombóc számos étel - például a vadas - autentikus körete. Kerülhet bele apró kockákra vágott, pirított szalonna vagy felaprított zöldfűszerek is. De mindezek nélkül is nagyon finom lehet valami finom szósszal leöntve. Ez utóbbi lehet borsmártás ugyanúgy, mint mentaszósz vagy ami épp eszünkbe jut. Ez a változat lusta háziasszony módjára készül kb 20 perc alatt. Köszönet érte Emőkenéni!

Kompót, befőtt cukor nélkül

Ebbe a kompótba/befőttbe csak gyümölcs kell, és semmi más. Tavaly elkövettem azt a hibát, hogy olyan barackot tettem így el, amit szirupban szoktak. Az íze csodás maradt, csak egy kicsit savanyú. Szóval teljesen érett, édes gyümölcsöt használjunk! Az elkészítése is pofonegyszerű.

Evi kedvenc zabpelyhes keksze

Ez az a keksz, amit minden amerikai lányregényben a kis cserkészlányok otthon sütögetnek. Nálunk a 6 éves Réka is besegít– az igazi cookie. Egyszerű elkészíteni, még a méricskéléshez is elég egy bögre. A receptet az Apróséf.hu-n találtam, ahol 3 dl-es bögrét ajánlanak, de szerintem egy picit kisebb teljesen színültig töltve – főleg kislányoknak – jobb. A zabpehelyből véleményünk szerint a nagyszemű az igazi.

Nyuszizsömle

Ágnes tippje

Húsvétkor különösen kisgyerekes családoknál sok babért learathatunk ezekkel a helyes tapsifülesekkel. Ráadásul a 4-5 éves gyerekeet már be is vonhatjuk a készítésbe: ha mást nem, legalább a szemeket ők tehetik a tésztára. Az ügyesebbeknek nyugodtan engedhetjük a fülvágást is és ha van elég türelmünk kivárni, akkor a dagasztásba, formázásba is besegíthetnek.

Pavlova torta

Ágnes tippje

A világ legszebb és egyik legfinomabb maradékhasznosító édessége a Pavlova torta. Eredete a legendák homályába vész, de az biztos, hogy a legendás orosz balerina, Anna Pavlova (1881-1931) a névadó. Anna Pavlova 1926-ban Ausztráliában és Új-Zélandon turnézott, majd 1929-ben újra ellátogatott Ausztráliába. Nagy esemény, az év kulturális eseménye volt ez abban az időben.

Mákos guba

Ágnes tippje
Jellemzők: maradék, mák, kifli

Tipikus maradékhasznosító étel a mákos guba, ami ráadásul, ha jól tudom, hungarikum. Ismert mákos guba vagy mákos gubó vagy bobajka néven és bár jellegzetes magyar édesség, ismerik Németországban és Lengyelországban is. Eredetileg karácsonyi ünnepi étel volt, és azért sütötték, hogy a sokszemű mák sok szerencsét, sok pénzt hozzon az új esztendőben.

Hogyan főzzük a húsvéti sonkát?

Ágnes tippje

A húsvéti sonka legjobb, ha hagyományos pácolású és füstülésű. Azonban van úgy, hogy csak gyorspácolású kerül az asztalra. Esetleg nem is sonka, hanem csülök vagy füstölt tarja vagy kötözött sonka. Ez utóbbiakat sem szabad lebecsülnünk, és némi háziasszonyi rafinériával megfelelő sonkapótló lehet belőlük.

Mézeskalács

Ágnes tippje

Karácsony előtt akár egy hónappal is megsüthetjük kedvenc házikónk hozzávalóit: falakat, tetőt egyebeket, hogy aztán legyen idő a gyerekekkel kidíszíteni a mesebeli mézeskalács házikót. Ünnepek után mi szétszedjük és megesszük...

Virágok, gyümölcsök, zöldségek bundában

Amikor kivirágzik az akác és a bodza, elkezdődik nálunk a bundában sült virágok szezonja. Tulajdonképpen én nem is bundában, hanem slafrokban tálalom őket – így emlékezem meg Kerci nagynénikémről, akinél sokszor ettem az alma slafrokban nevű édességet. Ez persze nem más, mint palacsintatésztába mártott és kisütött virág.

Rózsavizes limonádé

Ágnes tippje

Az egyszerű limonádéból némi rafinériával igazi különlegességet alkothatunk. Ilyenkor pedig már a külcsín sem mindegy. Díszítsük citromkarikákkal, mentaágacskákkal, rózsaszirmokkal! Vodkát adva hozzá felnőtt ital is lehet.

 

Feliratkozás a következőre: Receptek