Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Kompót, befőtt cukor nélkül

Ebbe a kompótba/befőttbe csak gyümölcs kell, és semmi más. Tavaly elkövettem azt a hibát, hogy olyan barackot tettem így el, amit szirupban szoktak. Az íze csodás maradt, csak egy kicsit savanyú. Szóval teljesen érett, édes gyümölcsöt használjunk! Az elkészítése is pofonegyszerű.

Evi kedvenc zabpelyhes keksze

Ez az a keksz, amit minden amerikai lányregényben a kis cserkészlányok otthon sütögetnek. Nálunk a 6 éves Réka is besegít– az igazi cookie. Egyszerű elkészíteni, még a méricskéléshez is elég egy bögre. A receptet az Apróséf.hu-n találtam, ahol 3 dl-es bögrét ajánlanak, de szerintem egy picit kisebb teljesen színültig töltve – főleg kislányoknak – jobb. A zabpehelyből véleményünk szerint a nagyszemű az igazi.

Nyuszizsömle

Ágnes tippje

Húsvétkor különösen kisgyerekes családoknál sok babért learathatunk ezekkel a helyes tapsifülesekkel. Ráadásul a 4-5 éves gyerekeet már be is vonhatjuk a készítésbe: ha mást nem, legalább a szemeket ők tehetik a tésztára. Az ügyesebbeknek nyugodtan engedhetjük a fülvágást is és ha van elég türelmünk kivárni, akkor a dagasztásba, formázásba is besegíthetnek.

Hogyan főzzük a húsvéti sonkát?

Ágnes tippje

A húsvéti sonka legjobb, ha hagyományos pácolású és füstülésű. Azonban van úgy, hogy csak gyorspácolású kerül az asztalra. Esetleg nem is sonka, hanem csülök vagy füstölt tarja vagy kötözött sonka. Ez utóbbiakat sem szabad lebecsülnünk, és némi háziasszonyi rafinériával megfelelő sonkapótló lehet belőlük.

Mézeskalács

Ágnes tippje

Karácsony előtt akár egy hónappal is megsüthetjük kedvenc házikónk hozzávalóit: falakat, tetőt egyebeket, hogy aztán legyen idő a gyerekekkel kidíszíteni a mesebeli mézeskalács házikót. Ünnepek után mi szétszedjük és megesszük...

Virágok, gyümölcsök, zöldségek bundában

Amikor kivirágzik az akác és a bodza, elkezdődik nálunk a bundában sült virágok szezonja. Tulajdonképpen én nem is bundában, hanem slafrokban tálalom őket – így emlékezem meg Kerci nagynénikémről, akinél sokszor ettem az alma slafrokban nevű édességet. Ez persze nem más, mint palacsintatésztába mártott és kisütött virág.

Baklava

Ágnes tippje

Aki szereti az igazn édeset, az biztosan rajong a baklaváért. Ez egy abszolút alaprecept, de a diót, mandulát lehet helyettesíteni pisztáciával, pekándióval, lehet bele tenni kakaót, kókuszreszeléket. A szirupba - hogy igazán különleges legyen - tehetünk ízlés szerinti mennyiségű rózsavizet is.

Csokitorta saját levében

Van a családban olyan személy, akinek nem sütemény a sütemény, ha csoki nélkül készül. Így aztán vadászom a csokoládés édességrecepteket. Ezt a „tortát” egy „Mennyei csokoládé” című receptkönyvben találtam. Nagyon egyszerű elkészíteni, ezért a „dolgozó háziasszony” kedvence is.

Püspökkenyér

Ágnes tippje

Ez a recept évek óta az egyik kedvencem több okból is. Nagyon finom, elkészíteni is eléggé egyszerű. Mostanában turmixgéppel szoktam mindent megcsinálni: fölverem a tojáshabot, utána a többi hozzávalót keverem vele habosra. A végső összeállításhoz már keverőlapátot használok. A harmadik ok, hogy a vaj miatt sokáig eláll – és nem olyan száraz, mint a vaj nélküli püspökkenyér-változatok. Legalábbis azt gondolom, hogy sokáig eláll – nálunk egyszer egy rúd majdnem egy hétig kitartott!

Sportszelet otthon

Fecske Panna tippje

A kekszet a kakaóval összekeverem, beleöntöm a rámát, majd a langyos tejbe kevert cukrot és rumaromát (ízlés szerint). Ezt a masszát úgy 25x35-40 cm tálcára, vagy jénai tepsibe terítem egyenletesen, majd fakanállal lenyomkodom, hogy sima legyen a teteje.

Feliratkozás a következőre: Desszertek