Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Tippek a sikeres szóbelihez

Nyakunkon a vizsgaidőszak! Nyelvvizsga, érettségi – úgy gondolhatjuk, hogy tán az írásbeli könnyebb. Pedig néha a szóbelin a tudás mellett a szerencse is segítségünkre lehet. Azt pedig tudjuk, hogy mindenki a maga szerencséjének a kovácsa. Például úgy, hogy a vizsgabizottságot néhány apró trükkel meggyőzzük arról, mi mindent tudunk. A feleletünket így turbózhatjuk fel: 

Matrózblúz - amíg kötelező volt, utáltuk, mára viszont...

Vizsgaruha

Hiába minden, sajnos a fehér ing/fehér blúz nem megy ki a divatból! A vizsgáztatók csak ennek láttán érzik úgy, kellőképpen felkészült a vizsgázó, ám mégis megvan benne az a kicsi drukk, aminek egy vizsgán lennie kell. Tehát elő az öltönnyel, blúzzal és sötét szoknyával vagy kiskosztümmel! Lányoknak a mély dekoltázs, vagy az erősen felvágott vagy nagyon rövid szoknya csak akkor ajánlott, ha 100 %-ig biztosak a vizsgáztató férfi személyében. Különben a csábítás pont ellenkezőleg sülhet el. Egy kis smink viszont jó lehet: az ápoltság jó benyomást kelt.

Milyennek látnak?

A szóbelin sokszor többet nyom a latban az, a benyomás, ami kialakul rólad, mint maga a felelet. 5-10 perc alatt úgyse lehet mindent elmondani, de ha magabiztosnak látszol, akkor úgy fogják gondolni, hogy tudod az anyagot. (Persze az sem árt, ha tényleg tudod.) Ne kapkodj, ne babráld a hajadat, beszélj nyugodtan, ne kérdezz, hanem állíts! De túlzásokba se ess, ülj nyugodtan, de egyenes háttal, a lábad ne legyen keresztben, a kezed legyen nyugodtan előtted, vagy fogd a jegyzeteidet.

Írj vázlatot!

Annak, akik három-négy szóból képesek a vizsgán akár egy órát is beszélni, de nem ez a követendő út. Érdemes jól strukturált vázlatot írni és a felelet közben akár rámutatni, hogy a mellékesebb témák is le vannak írva, de erre most az idő szűke miatt nem térsz ki… Így a vizsgáztató láthatja, hogy mennyi mindent mondanál még, és nem fog nagyon zaklatni.

Aki nagyon izgulós, a felelet első egy-két mondatát írja le szó szerint! Ezalatt megnyugszik, megszokja a saját hangját és utána könnyebben megy a szabad beszéd is.

Leblokkolás

Bárkinél, a legfelkészültebbeknél is előfordulhat, hogy lemegy a redőny. Ekkor ne ess pánikba! Kérj egy pici szünetet, mondd el, hogy elnézést kérsz, teljesen leblokkoltál. Foglald össze, addig miről volt szó, akkor talán beugrik a folytatás. Ha nem, hagyd ki nyugodtan ezt a részt és kezdj bele a következő pont taglalásába. Esetleg az is előfordulhat, hogy a vizsgáztató feltesz egy rávezető kérdést és akkor minden beugrik. Ha nem, akkor is a küzdelmet szokták értékelni, sőt, esetleg adnak némi haladékot is, amíg összeszeded magad.