Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Torma húsvétra

Nincsen húsvét ecetes torma nélkül (sem). Kényelmes dolog a boltit megvenni, különösen, hogy ma már számos ízesített változatot is kapni. Azonban sokkal finomabb az, amit magunk készítünk el. Anno a családban a reszelés férfimunka volt, de nálunk sajnos már ebben sincs diszkrimináció, azaz sírhatok én is...

Frissen kiásott torma

A fiúk különben sincsenek itthon, így rám marad a tormagyökér kiásása is, a reszelés is. Bezzeg enni biztosan akarnak majd belőle! Idén először csinálok ecetes reszelt tormát, így aztán összegyűjtöttem számos praktikát.

  • Ha a tormagyökérnek van zöld bóbitája, azt dugjuk földbe és a jövőben saját tormát áshatunk!
  • Először meg kell mosni (kefével), majd meghámozni a tormagyökeret.
  • Reszelni apró lyukú reszelőn kell, lehetőleg merőlegesen tartva, hogy minél apróbb legyen.
  • A torma reszelését ajánlatos szabad levegőn végezni, különben könnyen megríkat.
  • Aprítógépet is használhatunk, ekkor nem könnyezünk, de a torma finomabb reszelve-szálasan, mint leturmixolva.
  • Az erejét általában forrázással veszik el. Lehet a tormát forrázni húslevessel, forróvízzel, forró ecetes lével. Előbbieket 10 másodperc után leöntjük, az ecetes lé marad. De el lehet venni a torma erejét úgy is, ha sütőben barnára pirítjuk. Egyesek 5-10 percig főzik a tormát, utána turmixolják. Persze hagyhatjuk jó ütősnek is a reszeléket, legfeljebb majd egyebekkel simítjuk az ízét.
  • A legegyszerűbb a reszeléket meglocsolni citromlével, keverni hozzá porcukrot, sót és kész.
  • Az alap ecetes lé: 2,5 dl víz, 0,5 dl 10%-os ecet (vagy borecet, almaecet), 1 mokkáskanál só, 3 kávéskanál cukor. Ezt kell összekeverni/összeforralni és hidegen vagy melegen a reszelékre önteni.
  • Régi falusi recept szerint az erős vagy megsült tormát sonkalével vagy húslevessel öntik le és ezt ízesítik ecettel, cukorral, sóval.
  • Általában az alap ecetes tormát ízesítik tovább. Lehet bele tenni borsot, teszszínt, tejfölt, mustárt, reszelt fokhagymát.
  • Ha szeretnénk tovább eltartani, a lébe tegyünk fél mokkás kanál citromsavat, és egy bő késhegynyi borként.
  • A reszelt és megölt tormát is lehet az ecetes lé helyett mással ízesíteni: almával és citrommal, cukorral; áfonyalekvárral és tejszínnel; egy narancs levével, reszelt héjával és teföllel, cukorral, sóval; majonézzel és citromlével; céklával vagy céklasalátával és tejszínnel... A lehetőségek tárháza kimeríthetetlen, csak fantázia kell hozzá.