Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Virágok, gyümölcsök, zöldségek bundában

Amikor kivirágzik az akác és a bodza, elkezdődik nálunk a bundában sült virágok szezonja. Tulajdonképpen én nem is bundában, hanem slafrokban tálalom őket – így emlékezem meg Kerci nagynénikémről, akinél sokszor ettem az alma slafrokban nevű édességet. Ez persze nem más, mint palacsintatésztába mártott és kisütött virág.

Akác- és bodzavirág palacsintatészta-slafrokban, -bundában

Lehet cifrázni a tésztát, van, aki a tojásfehérjét habbá veri, de nálunk a gyorsasága miatt nálunk az egyszerű palacsintatésztás változat honosodott meg.

Semmi mást nem kell csinálni, mint egy tojásból, tejből, sóból és cukorból ízlés szerinti sűrűségű palacsintatésztát keverni, abba belemártani a virágokat, gyümölcsöket és forró olajban hirtelen megsütni. Amikor kész, itatósra kell szedni és fahéjas porcukorral tálalni. Bár egyébként az édes virágok nem is mindig kívánják az édesítést.

A pitypangot, illetve a nagyon vékonyra szelt zöldségeket sós palacsintatésztába is márthatjuk – ezekhez finom tud lenni némi majonéz, no meg a zöldsaláta.